Maximo Estupinan Hurtado
vokal

Maximo Estupinan Hurtado rođen je 1972. u malom mjestu Rocafuertu, provincija Esmeraldas, na obali Ekvadora, gdje je zavolio glazbu i pjevanje.
Godine 1978. prvi je put sudjelovao na pjevačkom natjecanju tradicionalne ekvadorske glazbe (plesovi i pjesme afro-andino).
Zahvaljujući natječaju, 1988. upisao je studij na L a Escuela de Bellas Artes , provincija Esmeraldas, a potom je dvije godine studirao na Conservatorio de la Capital a Quito te godinu dana u Kolumbiji, gdje je surađivao sa sastavima Zetamar, Candela, Chigualeros, Nemus i Gran Combo de Monte Rey.
Godine 1995. dobio je potporu lokalnih vlasti za snimanje prvog solističkog CD-a, a
1997. odlazi u Italiju, gdje nastavlja profesionalnu karijeru kao pjevač latinoskoameričke glazbe: salse, merenguea, bolera, sona te tradicionalne glazbe.

Dosad je surađivao sa sastavima:

TODA COSTA od 1997.
ORQUESTRA LA MAS SALSERAS od 1999.
SALSABOR od 2002.
OCHO RIOS od 2002.
CROMA LATINA od 2003.
CUBISMO od 2003.

S grupom Cubismo snima novi CD i DVD otkrivajući nove načine interpetacije salse i bolera te drukčiji glazbeni stil i temperament. Svira različite instrumente koji se ubrajaju među udaraljke - konge, maracas, bongose, klave i guiro - te pleše neke od tradicionalnih latinskoameričkih plesova.

maximo@cubismo.com