Hrvoje „Cacique “ Rupčić
konge, vokal

Rođen je u Zagrebu 2. ožujka 1970. godine. Glazbom se počeo baviti u dobi od 10 godina, a udaraljkama sa 16. Sa 17 godina počeo je svirati u prvim sastavima (Dario Orioli Group, Quizas), s kojima je imao i prve nastupe.
Godine 1989. otputovao je u London, gdje je godinu i pol dana pohađao privatnu glazbenu školu za udaraljke „Drumtech-Latin percussion studios“. Nakon povratka u Zagreb 1991. godine, četiri je godine svirao u sastavu Ritmo Loco, u kojem je i upoznao većinu budućih članova Cubisma.
Od 1992. do 1995. s Marijem Mavrinom i Nevenom Frangešom u Hammond triju redovito je svirao u B. P. Clubu.
Godine 1993. počeo je svirati i s Boškom Petrovićem, postavši član sastava B.P. Club All Stars. U tom je sastavu svirao i snimao s mnogim legendama jazz glazbe - Clarkom Terryjem, Bobom Moverom, Tootsom Thielemansom, Giannijem Bassom, Philipom Catherineom, Csabom Deseom, Alvinom Queenom i Martinom Drewom. U to se doba počeo baviti i studijskim radom te je kao instrumentalist do danas sudjelovao u stotinjak diskografskih izdanja, i to u širokom glazbenom spektru - od jazza, popa, rocka, funka, latina, new-agea do zabavne glazbe.
Među sastavima s kojima je češće surađivao u to vrijeme je Parni Valjak, s kojim je dvije-tri godine svirao na svim njegovim koncertima te snimio nekoliko albuma, počevši od "Live in ZKM".
U jesen 1995. godine osnovao je i vodi vlastiti sastav - Cubismo, spojivši svoje glazbene interese - latino glazbu i jazz. Cubismo je već punih 10 godina najznačajniji latin-jazz/salsa sastav na ovim prostorima, a surađivao je s mnogim domaćim, ali i svjetskim glazbenim zvijezdama.
Juan de Marcos Gonzales, Manuel Puntillita Licea, Teresa Garcia Caturla i Amadito Valdez iz Buena Vista Social Cluba glazbeni su velikani s kojima je Cubismo na Kubi 2000. godine snimio CD „Motivo Cubano“.
S Cubismom je u deset godina rada izdao šest albuma, koji su i u svjetskoj distribuciji. U Cubismu je dobio nadimak Cacique (čitaj Kasíke), što na španjolskom znači poglavica. Uz Cubismo, jazz sastavi s kojima najviše surađuje su: Boilers All-Stars, Big Band HRT-a i HGM Jazz Orkestar, na čijim je gostovanjima imao prilike svirati s velikanima jazza kao što su Randy Bracker, Peter Helbozheimer te Bob Mintzer i Yellowjackets.
Godine 2000./2001. bio je predavač na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na odjelu za udaraljke.
Od 2005. zaposlen je kao stalni član orkestra kazališta „Komedija“.

Nagrade:

- S Cubismom je dobitnik 20 diskografskih nagrada Porin te brojnih drugih nagrada.
- Dobitnik je i Porina za aranžman za pjesmu Junglesalsa s istoimenog albuma 2003., te Porina za produkciju toga albuma.
- Dobitnik je šest nagrada Status Hrvatske glazbene unije za najboljeg instumentalista u kategoriji ostalih instrumenata, odnosno udaraljki (1996., 1997.,    2001., 2003.)
- Dobitnik je nagrade „Crni mačak“ kao najbolji rock instrumentalist 2000. godine.

hrvoje.rupcic@cubismo.com