Davor Križić
truba, krilni rog, kompozitor

Rođen je 1966. u Zagrebu, gdje je završio gimnaziju i muzičku školu. Studirao je na odjelu Jazz glazbene akademije u Grazu, Austrija.
Godine 1990. na Jazz Fairu Zagreb osvojio je nagradu za najboljeg mladog jazz glazbenika. Za sobom ima brojne koncerte s malim sastavima te kao solist velikih orkestara. Član je Big Banda HRT-a, čiji je i vodeći solist.
Nastupao je s glazbenicima kao što su Ernie Wilkins, Boško Petrović, Johnny Griffin, Lena Conquest, Ed Thighpen, Art Farmer, Alvin Queen, Martin Drew, Ron Rigwood te sastavima kao što su Greentown Jazz Band, Big Band RTV Slovenije i mnogim drugima.
Član je latin-jazz grupe Cubismo, s kojom je u Havani početkom 2000. snimio album «Motivo Cubano» uza suradnju članova znamenitih Afro-Cuban All Starsa - Juan De Marcom Gonzalesom, Teresom Garcia Caturijom, Amaditom Valdesom, Manuelom Puntillitom Liceom, a svirao je i s Joseom Manuelom Cerutom, Tiburonom Moralesom i Nelsonom Hernandezom. Cijenjeni je studijski glazbenik.
Dobitnik je nagrade Status Hrvatske glazbene unije za najboljeg jazz trubača 1997. i najboljeg jazz trubača i krilničara 1998., 1999. i 2001. godine.
Vođa je poznatog jazz sastava Boilers Quartet, s kojim je do sada snimio četiri albuma: «Some blues» (1997.), «Abstract lights» (1999.), «St. Miles Infirmary» s Boškom Petrovićem (2000.) i «That's It» s Boilers All Starsima (2003.).
Godine 1999., nakon uspješna gostovanja u Londonu na Festivalu kulture srednjoeuropskih zemalja, ugledni engleski časopis Time ocijenio je u svom godišnjem pregledu kulturnih događanja nastup Boilers Quarteta kao jedan od najintrigantnijih. Kvartet Boilers nastupao je i na turneji Kenny Barell and Benny Golson Jubilly Jazz Tour (1999.) Taj je kvartet dobitnik diskografske nagrade Porin 1999. za najbolju jazz skladbu «To the lite» (Križić - Dedić) s albuma «Abstract lights» te 2004. za najbolji jazz album s proširenim sastavom Boilers All Stars za album «That's It».

davor.krizic@cubismo.com